Wat is verbeeldingskracht nou precies

Jurgen Lantveld, Genie verbeeldingskracht

16 augustus 2021

Wat is verbeeldingskracht nou precies? In dit artikel wordt op een leuke manier omschreven wat je er nou bij kan “voorstellen”.

Allereerst, supertof dat je de tijd neemt om deze blog te lezen. Stel je open en laat de nieuwsgierigheid er volop op los. Dit zorgt ervoor dat jij meer opvangt en zie het als een lopend buffet: Neem ervan aan wat je behoeft en laat liggen wat je niet trekt! 
It Start With Imagination

Verbeeldingskracht is DE ondergeschoven superkracht, ALLES is mogelijk en er is geen eind! Dat willen we toch allemaal? Verbeeldingskracht is een voorstelling maken van iets wat je niet direct met één van onze zintuigen kunt waarnemen. Het zijn de beelden die we hebben opgeslagen in ons onderbewustzijn die we opnieuw kunnen oproepen, vormen, vervormen of combineren. Al deze informatie is een keer via een van onze zintuigen binnen gekomen. We hebben het hier voornamelijk over Synthetische Verbeeldingskracht. Creatieve Verbeeldingskracht is daarentegen een ander verhaal. Deze vorm van verbeeldingskracht is nog uitdagender om te bevatten met het verstand en staat haaks op het rationeel (na)denken! Meer informatie over de verschillen in een andere blog. 

“Alles is ontstaan uit een impuls waarbij verbeeldingskracht een grote rol speelt”

Verbeeldingskracht stelt ons instaat (het speelt zelfs een gigantische rol zelfs) om beter te leren, als je kijkt naar de mensen die het meest vervuld zijn van verbeeldingskracht: De kinderen zou er zeker wel een verband kunnen liggen. Buiten het feit dat de hersens het volle vermogen hebben om te veranderen door nieuwe informatie verwerven, Ook wel 

Hersenplasticiteit genoemd, kan je je wel voorstellen dat het een groot handje mee helpt als je open staat voor een gros aan mogelijkheden die onbeperkt op de loer ligt. Het vermogen om onbegrensd te kunnen “denken” zorgt er voor dat alles mogelijk is. 

Gelukkig maar, want anders zouden we 10 jaar doen om te leren lopen, praten, lezen enz.

Misschien kan je je nu wel voorstellen dat volwassene ook veel baat hebben bij dit vermogen 

Het zijn niet de sterkste die overleven, ook niet de slimste, maar degene die zich het beste weten aan te passen

Ook in het bedrijfsleven ervaart men dat in ieder geval de meest innovatieve bedrijven door alle tijden van crisis weten te overleven. Wanneer je met creatieve oplossingen weet te komen zie je elke probleem als een uitdaging en elke uitdaging als een kans. De feiten blijven zoals ze blijven, alleen kan je feiten vanuit een grotere geheel of een ander perspectief bekijken. 

De “onzichtbare spieren” zonder limiet 

Je zou de zintuigen de spieren van de verbeelding kunnen noemen. 

Onze spieren van vlees en bloed kan je trainen, ontwikkelen en op verschillende manieren 

gebruiken. Ze kunnen worden overbelast en bij weinig tot geen gebruik zullen ze verzwakken. De spieren zullen nooit helemaal verdwijnen en normaal gesproken wordt je met het complete pakket geboren. Alle spieren zijn aanwezig alleen nog niet belastbaar en ontwikkeld

De grootste verschillen tussen de 2 type spieren zijn de zichtbaar- en belastbaarheid. 

Wanneer iemand veel spieren/spierkracht heeft is dat duidelijk waar te nemen in de fysieke wereld. Toch hebben ze een 1000 tal aan blessures die ze kunnen oplopen. Jaarlijks worden er miljoenen events georganiseerd waarbij spieren in dezelfde klassen tegen elkaar strijden om te bepalen wie ze het beste heeft getraind om bepaalde goals, record en prijzen te behalen 

Verbeeldingskracht daarentegen is grenzeloos, oneindig als het universum. In onze jongere benutten we van nature het grootse gedeelte van onze capaciteiten. Het gebruik er van staat zelfs nog in de kinderschoenen, de grens van de mogelijkheden hebben we nog lang niet bereikt. In ons sterfelijke leventje zullen wij ook nooit het limiet bereiken.

Groei uit tot een genie

Er zijn enkele voorbeelden die dit wel tot op zekere hoogte optimaal hebben benut. 

Gek genoeg zijn zij allemaal uitgegroeid tot een genie!!

Eén van onze grootste voorbeelden is dan natuurlijk Albert Einstein, die in combinatie met zijn hoogbegaafdheid grote ontdekkingen en uitvindingen heeft gedaan.

Albert Einstein zei ooit dat hij meer had 

gehad aan zijn talent om zich dingen in te beelden dan aan zijn vermogen om kennis op te nemen. Toen hij zijn relativiteitstheorie ontwikkelde, deed hij dat niet in een laboratorium, maar in zijn hoofd. Hij beeldde zich in hoe het zou zijn op een lichtstraal met de snelheid van het licht door de ruimte te reizen en kwam zo tot zijn theorie. 

Alles is mogelijk? Stel je voor! 

Verbeeldingskracht speelt een belangrijke rol in ons leven. Iedereen heeft ontzettend veel baat bij het erkennen en trainen van dit vermogen. 
Stel jij je eens voor hoe het zou zijn als je een vaker zou geloven dat alles mogelijk is. Hoe vaak zou dan een lach op je gezicht toveren wanneer je op een dood spoor bent beland in het doolhof van ons leven? “De oplossing om problemen op te lossen is het vermogen dat ons instaat stelt om problemen op te lossen. “